Als trainer van Emmen C1 debuteert Said Bakkati met promotie. De juniorenploeg die in het seizoen 2014/15 in de Tweede Divisie uitkomt, eindigt in de competitie als derde en mag het daaropvolgende jaar in de Eerste Divisie spelen.

Said Bakkati

In zijn nog prille trainersloopbaan heeft Said Bakkati al mooie dingen beleefd. Na een seizoen als assistent bij Jong Ajax, ruim anderhalf jaar bij Reading en meer dan een half jaar bij PEC Zwolle was de oud-verdediger dit seizoen in dezelfde rol werkzaam bij Feyenoord.

Bij Ajax zien ze in Bakkati de ideale persoon om individueel met de talenten aan de slag te gaan

Het begin

Said Bakkati komt in vijftien seizoenen profvoetbal tot ruim driehonderd competitiewedstrijden voor achtereenvolgens SC Heerenveen, ADO Den Haag, Go Ahead Eagles, FC Zwolle en FC Emmen. Als geboren Groninger debuteert hij in 2000 voor rivaal SC Heerenveen, beleeft enkele sportief sterke seizoenen en hij vindt zichzelf terug in de UEFA Cup-duels met onder meer VfB Stuttgart en Newcastle United. Een hoofdprijs wint Bakkati in dienst van FC Zwolle in het seizoen 2011/12 met het kampioenschap van de Eerste Divisie.

Speler/coach
In zijn laatste seizoen als prof, in dienst van FC Emmen in 2014/15, combineert hij zijn taak als verdediger met het coachen van de C1. De laatste competitiewedstrijd van dat seizoen, op 8 mei 2015 tegen Roda JC, zal Bakkati’s laatste zijn. Hoewel aanvankelijk overeengekomen nog een seizoen prof bij Emmen te blijven krijgt de verdediger de kans om in dienst bij Ajax te treden. In Amsterdam wordt hij toegevoegd aan de technische staf van Jong Ajax.

Aldaar zien ze in de dan 33-jarige Bakkati de ideale persoon om onder meer individueel met de talenten aan de slag te gaan. ‘Said heeft een schat aan ervaring in de eerste divisie en heeft ervaring met coachen.’ Voor de trainers Jaap Stam en Andries Ulderink vormt hij ook een wezenlijke toevoeging aan het groepsproces. Op zijn nieuwe leven als coach heeft Bakkati zich goed voorbereid. Al tijdens zijn actieve loopbaan doet hij de nodige studies met het oog op de periode na zijn carrière.

Engeland
In 2016 volgt Bakkati zijn collega’s naar Reading. In het eerste seizoen plaatst de club zich, na een succesvolle campagne in het Championship, voor de finale van de play-offs. Promotie naar de Premier League loopt de formatie evenwel mis door de eindstrijd te verliezen van Huddersfield Town.

Overige gegevens

Erelijst:

Erelijst als speler FC Zwolle: kampioen Eerste Divisie in 2011/12

Groningen, 23/03/1982
Competitie debuut: